Lasse viser sit dykkerudstyr frem

Find blandt andet svaret på, hvordan Lasse kan tale under en dykning og hvor mange kg. bly der egentlig skal til for at holde ham under vandet.

Lasse fortæller om klumpfisk

Lasse er endnu engang hoppet i dykkerdragten - denne gang for at svare på nogle at jeres gode spørgsmål om klumpfisk. 
Psst.. Hvis du ikke taler undervandsk, anbefaler vi at slå underteksterne til. 

"KLIP-SÆL"-JULEPYNT

Spred lidt Nordsøisk julestemning derhjemme med en fin #flettetsæl

Klik på billedet, for at downloade "klip-sæl"-filer til print. 

"Når solen skinner"-karaoke

Lær sangen "Når solen skinner", der handler om fødekæderne i havet og hvordan de hænger sammen - det er altså en vaskeægte ørehænger, hvis vi selv skal sige det.. 

Download vores 8 siders malebog lige her!

Bare tryk på billedet herunder og få en malebog på 8 sider, med tegninger og fortællinger fra en af Nordsøens fødekæder. 

Kristina, Michael og Simon viser vores hummere frem

I dag lader Kristina, Michael og Simon jer komme med bag kulissen, når de fortæller om vores opdræt af hummere. 

Hold godt øje med farven på hummerne til sidst i videoen - hvorfor tror I de ser sådan ud?

Fint besøg fra det høje nord på Hirtshals Havn

Denne sølvmåge, KL60, blev som unge i 2014 ringmærket i fuglereservatet Kandalaksha i Murmansk-regionen (det nordvestlige Rusland). Den blev i januar 2015 spottet af Anders Østerby fra Skoletjenesten, og igen d. 25. marts 2020 - begge gange på Hirtshals Havn. 

 
25. marts 2020


Januar 2015

Spændende fund på stranden 

7-årige Mille Libak fra Øster Brønderslev har gjort sig noget af et fund på stranden mellem Blokhus og Saltum! Hun har nemlig fundet resterne fra et marsvn - Danmarks mindste hval. 
Har I også fundet noget på stranden, eller i den øvrige natur, som I har undret jer over hvad er? Så send meget gerne nogle billeder til os, så vil vi prøve at hjælpe jer med at finde svar. 

Kim fortæller om marsvin i Hvalforskerhytten 

I dag har Kim taget plads i Hvalforskerhytten, hvor han vil fortælle en masse om marsvin.

Du kan blandt andet lære hvordan man kender forskel på en han og en hun samt hvordan og hvor længe de kan holde vejret under vand - vi kan vist godt afsløre, at det er en del længere tid, end det gennemsnitlige menneske. 

Kristina viser en sjov ting frem

Kan du gætte hvad det er? 

Skallejagt på stranden

Skal I også på stranden og nyde det gode vejr? Så tag denne oversigt med. Her kan I se nogle af de mange fine skaller og muslinger der kan findes ved de danske kyster. Nogle af dem kender I sikkert allerede, men mon ikke også der er et par ukendte imellem.

Download oversigten ved at trykke på billeder herunder. 

Kim fortæller om sælerne i Sælariet

I dag er Kim taget ud i vores Sælarium, hvor både gråsæler og spættede sæler boltrer sig i det kølige vand.

Her fortæller han både hvordan sæler kan orientere sig i mørke og om nogle af de forskelle og ligheder der er mellem de to arter - én ting er dog sikker: begge arter er vildt nuttede! 

Lasse og Kim fortæller om hajer

I dag vil vores hajekspert Lasse, sammen med Kim, fortælle om nogle af de hajer der lever i Nordsøen. 

Lasse har taget nogle ret seje ting med, som han gerne vil vise jer, og så fortæller han hvad det er, der gør hajen til et af havets mest oplagte toprovdyr.

Endnu et spændende fund på stranden

Louise har med sin familie fundet resterne af en Sildehaj på stranden tæt ved Thyborøn.

Hvis man kigger på billederne, er der ingen tvivl om, at det er en han, da man tydeligt kan se klasperne, som er hannens kønsorgan, ved bækkenet. 

Lasse læser godnathistorie

Lasse læser sin børnebog "Anna og Kaskelotte" højt. Historien handler om pigen Anna og hendes møde med den talende hval, Kaskelotte, som inviterer hende med på et sandt eventyr under havets overflade.  

Familierundvisning i udstillingen 'Nordsøens Jægere'

Kom med på en spændende og involverende familierundvisning. Her kommer I med rundt gennem forskellige led i Nordsøens fødekæder, og helt tæt på alt lige fra elegante gopler til glubske rovfisk. Rundvisningen foregår i børnehøjde - og hvem ved? Måske dukker der et par overraskelser op løbende... 

Spændende eksperiment med havål

Kim og Lasse har haft succes med et eksperiment om at håndfodre havålen i vores rovfiskeakvarie. Tidligere har den holdt sig til at æde døde fisk, som er blevet lagt ud på bunden til den, men nu er det altså lykkedes! Hvis håndfodringen kan gøres til en rutine, giver det helt fantastiske muligheder i vores formidling om en af Nordsøens mest glubske rovfisk. 

5 hurtige om havålen: 

1) Den er primært nataktiv, hvilket ikke har gjort udfordringen omkring håndfodring mindre. 
2) Den er opportunist - det vil sige, at den kan æde mange forskellige dyr. I naturen lever den primært af bundfisk, men æder også stimefisk. 
3) Der er blevet fanget havål på helt op til 3 meter i længden og med en kampvægt på 70 kg. 
4) Den lever, i modsætning til den almindelige ål, hele sit liv i saltvand. 
5) Den gyder kun én gang i livet, ligesom den almindelige ål. Det er det sidste den gør inden den dør. 

Sandhedens time i eksperiment med havål

Kim og Lasse kunne knapt nok sove natten mellem de to eksperimenter, da de har været så spændte på, om det mon kunne lykkes dem atter at lokke havålen frem fra sit skjul og håndfordre den. 

Havålen ynder at gemme sig på svært fremkommelige steder og kendes af den grund også som "Vragets Konge". Den lader sig derfor heller ikke bare sådan lige lokke ud af sit skjul. Det betyder også at det er ekstra vigtigt at benytte sig af gentagelser og positiv forstærkning (belønning i form af foder), når vi skal forsøge at vænne den til at blive håndfodret. 

Indtil videre ser det ud til at den har luret, at der er en rimelig lækker belønning i vente, når den lader sig lokke ud af sit skjul. 

Stine fortæller om træningen af vores sæler

Hør vores dygtige sæltræner, Stine, fortælle om hvorfor vi træner vores sæler. Se en demonstration af øvelserne og forklaringen bag dem, og lær personlighederne på vores forskellige sæler at kende. 

 

10 gratis malesider

Tryk på billedet for at downloade 10 gratis malesider og opgaveark.