20-07-2020 /

Familieforøgelse på Nordsøen Oceanarium

I det 800.000 liter store sælanlæg på Nordsøen Oceanarium har vi altid haft held med at sælerne formerer sig.

 

Denne sommer er ingen undtagelse, da den spættede sæl "Maria", i løbet af natten har født sin 5. unge. Ungen har hun båret på siden sensommeren sidste år. Faderen til ungen, "Thor" er også en fast beboer i anlægget. Det er svært at bestemme kønnet, når ungen er nyfødt, så dette er endnu ikke kendt. 

Sæler føder på land eller i vandkanten og ungen vejer omkring 8-12 kg ved fødslen og tager cirka et kilo på i døgnet. Det skyldes, at sælmælk har et fedtindhold på omkring 50% - det vil sige væsentligt federe end den piskefløde, som mange nyder at spise sammen med deres jordbær på denne tid af året. Ungen svømmer næsten fra den er født, og kan sagtens finde på at tage en tur rundt i sælariet, mens den nybagte mor holder et vågent øje med den. En anden sjov detalje er, at ungen har uforholdsmæssigt store luffer ved fødslen. Det er for at den skal kunne følge med moren i vandet. Man kan sammenligne det med at et hesteføl har meget lange ben, for at kunne følge med sin mor fra start.

Akvarium støtter forskningsprojekter

Akvariet i Hirtshals lægger ofte hus til forskellige forskningsprojekter indenfor blandt andet fiskeri og havbiologi. I forbindelse med Cecilie Ballegaard Thuelunds kandidatuddannelse fra Syddansk Universitet, har hun et 14 dages ophold i Hirtshals, hvor hun studerer sælernes bioakustik. Hun var i nærheden af sælariet gennem hele natten, for at være sikker på at ikke misse fødslen, men desværre var det så mørkt da sælen fødte, at hun ikke fik video af den. Cecilie fortsætter med at studere sælmoren og unge de næste 3 dage. For hende er muligheden for at studere dyrene på så tæt hold en unik mulighed og en stor hjælp i hendes forskning.

Sælen, en omsorgsfuld mor – i kort tid

Alle pattedyr, både landlevende og havpattedyr, er karakteriseret ved, at moderen har en ekstrem omsorg for sin unge i dieperioden, som for sælers vedkommende er meget kort, kun 4-5 uger, sammenlignet med os mennesker. Når dieperioden er slut, skal ungen klare sig selv og jage sin egen føde i naturen. Her på Nordsøen Oceanarium betyder det, at vi skal tage ekstra sild op til de to daglige fodringer. Det er således den næste måneds tid eller lidt længere, at begejstrede gæster kan opleve Maria tage sig af sin unge på nært hold i Sælariet på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Info om spættede sæler: 

·       Spættede sæler får som regel unger i tidsrummet sidst i juni – sidst i juli.

·       I naturen bruger de meget tid på at ligge og hvile på stranden, mens moren holder øje med dem på afstand ude i vandet, når hun ikke dier ungen. Derfor kan det ofte se ud som om ungen er forladt, men dette er langtfra altid tilfældet. Derfor skal man selvfølgelig holde sig på god afstand af de små så man ikke skræmmer moren væk eller måske får et bid af den lille der har skarpe tænder og masser af grimme bakterier i munden!

·        Det er kun ca. halvdelen af alle sælunger født i naturen der overlever det første år. Mange går til af sult eller sygdom, og det kan jo være svært at lære at fange fisk.

·        På Nordsøen Oceanarium får de små sælunger særbehandling, så når dieperioden på omkring 4 uger er forbi, så bliver de små tilbudt stykker af sild, så de kan lære at spise fisk. Der plejer ikke at gå lang tid før de elsker sild, og snart har dyrepasserne de savlende og tillidsfulde sælunger siddende helt tæt omkring sig når de kommer ud med foderspanden.

 

Kontaktperson: 
Akvarieassistent og biolog Annika Toth tlf. 20 51 59 97