24-08-2020 /

Fløjlskrabbe indleveret på Nordsøen Oceanarium

Spændende krabbeart fanget ved Lønstrup og indleveret til Nordsøen Oceanarium.

Benny Arildsen har fisket fra Lønstrup i mere end 40 år og har således stor erfaring med at håndtere fisk og krebsdyr fanget i Jammerbugten. Derfor studsede han også straks, da han den 31. juli 2020 observerede en stor svømmekrabbe, der var gået i garnet på 15 meters dybde 4km udfor Rubjerg Knude. Han forsøgte at holde liv i krabben, hvilket desværre mislykkedes, og derfor valgte han senere at indlevere den på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Her var biolog Kristina Ydesen, formidler Kim Fogt og skolekonsulent Anders Østerby straks fyr og flamme, da de med det samme kunne se, at det var en krabbe, som vi tydeligvis heller aldrig havde set før. Halens form på skjoldets underside viste at det var en han.

Den for Nordsøen Oceanariums personale helt specielle og sjældne krabbeart blev ved hjælp af blandt andet flere engelske fagbøger, og seniorforsker på DTU Aqua, Ivar Lund, identificeret som en ”Velvet Crab Necora puber – som har det norske navn fløjlskrabbe, men endnu ikke et dansk navn. Navnet passer fint da dens overflade er ganske blød som fløjl. Skjoldets bredde målt til 90 mm.

Fundet blev også præsenteret for professor i marin biodiversitet Henrik Genner, Bergen Universitet, og han fortæller at kystfiskere syd for Bergen indimellem får den i garnene, om end den er sjælden på de breddegrader. Han har i øvrigt et godt førstehåndskendskab til dyret: ”Den er kæmpestor og man skal passe på sine fingre for den er hurtig og aggressiv som bare pokker!” Henrik Genner uddyber om udbredelsen i og omkring Nordsøen: ”Jeg tror ikke krabben er ved at etablere sig hverken ved de danske eller norske kyster. Typisk bliver pelagiske larver især fra Skotland samlet op af Golfstrømmen og ”afleveret” på den mest vestlige del af norske kysten, hvor de kan settle og vokse sig store. Af samme grund finder man ofte her (i Vestnorge) flere arter som oprindelig stammer fra den nordvestlige del af de britiske øer. Jeg tror ikke der findes nogen levedygtig reproducerende population i Norge af fløjlskrabben og dette gælder med sikkerhed også for Danmark”.

Videnskabelig assistent Daniel Taylor, Dansk Skaldyrscenter (DTU-Aqua), angiver at planktoniske larver og unge eksemplarer er fundet i prøver i Kattegat og Skagerak – og supplerer med et plottet fund henholdsvis i den danske del af Vadehavet samt nordøst for Skagens Gren.

Arten er udbredt fra udfor Vestsahara og nordpå til farvandene omkring Storbritannien samt udfor Kanallandene – og altså fundet sporadisk i Norge og Sverige. Den findes på stenet bund fra forholdsvis beskyttede kystlinjer og ned til 65 meters dybde. Derfor er danske fund alligevel ikke nogen stor overraskelse – måske mere det at fund tilsyneladende ikke er beskrevet.

Benny Arildsen får først og fremmest en tak for at indlevere krabben til Oceanariet. Dernæst takkes Lars Thomas for et hurtigt bud, og seniorforsker Ivar Lund, DTU-Aqua, for at sende forespørgslen videre i sit faglige netværk – og her går takken til Daniel Taylor og Henrik Genner.

Kontakt:
Anders Østerby
Nordsøen Skoletjeneste
Tlf. 96 25 8719