12-04-2019 /

Hajernes fantastiske sanser

Det overordnede tema for hele foråret på akvariet i Hirtshals er ”Nordsøens Kæmper”– og nu er turen nået til hajerne. ”Hajernes fantastiske sanser” er overskriften på det store påsketema.

Der er rigtig mange myter om hajer, og de fleste har en holdning til det fascinerende rovdyr. Mange er bange for hajer. På Nordsøen Oceanarium kommer et mere realistisk billede af hajer i Nordsøen frem, når hajen og ikke mindst dens sanser er i fokus. Det er nemlig blandt meget andet det majestætiske dyrs sanser,  der gør den så speciel og yderst spændende.

”Hajer er bare spændende dyr. Hørelsen og lugtesansen er meget veludviklede hos de fleste arter. Desuden har de jo har en slags 6 sans, de såkaldte lorenzinske ampuller, hvor de kan fornemme elektriske impulser fra omgivelserne, f.eks hjerteslag eller gællebevægelser fra en fiske gravet ned i sandet”. Det gør dem til effektive jægere” siger dykker og formidlingschef Simon Madsen.

Den største haj i Nordsøen bliver op til 11 meter!

Ikke mange ved, at der i Nordsøen svømmer helt op til 15 forskellige hajarter rundt, og den største, brugden, kan blive 11 meter lang. ” det er dog ingen grund til at være bange for den store brugde, den spiser krill og plankton, så den har slet ingen tænder i den enorme mund” bedyrer Simon Madsen, og fortsætter: ”det er absolut ingen grund til at frygte hajer i Nordsøen, de er helt ufarlige for mennesker, så du kan trygt bade i havet omkring os. I varmere hav findes hajer der potentielt er farlige for mennesker, men risikoen for at blive angrebet er meget lille.”

Aktiviteter for alle aldre

Foruden de mange aktiviteter omkring hajer, er der 2 daglige fodringer hos sælerne, kl. 13 hver dag hopper dykkeren i Nordeuropas største akvarium for at fodre blandt andet de 6 forskellige arter af hajer. For de yngste besøgende er der et kreativt værksted og konkurrencer, selvfølgelig med hajtema, så der er garanti for at alle får en spændende og lærerig dag på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Kontaktpersoner:
Formidlingschef og dykker Simon Madsen tlf. 29 16 59 20
Marketingchef Sylvia Berglund tlf. 20 51 59 93