08-02-2019 /

Hvorfor strander hvaler i Nordjylland?

I vinterferien sætter Nordsøen Oceanarium fokus på hvaler i Nordjylland og i de danske farvande med temaet: ”De store hvalmysterier”

De mange hvaler, både levende og strandede, vækker stor begejstring i det nordjyske, hvor de trækker tusinder af mennesker til og skaber store overskrifter i medierne. Blandt de mange fund kan nævnes: en strandet vågehval på Blokhus strand, en sejhval der havde forvildet sig ind i Hobros havn, og senest dukkede en grindehval op på Sønderstrand i Skagen. De fleste husker også finhvalen på stranden ved Blokhus i februar 2016. Skelettet af denne er udstillet på Nordsøen Oceanarium.

Spørger man biolog hos Nordsøen Oceanarium, Kristina Ydesen, så skyldes fascinationen til dels, at mennesker og hvaler har mere til fælles, end man lige går og tror:

’Vi er begge pattedyr, og hvaler er jo også intelligente dyr, som kan kommunikere med hinanden. De har også hver især deres egen unikke stemme – ligesom os mennesker. Mange hvaler synes også, det er sjovt at lege, især hvalkalve – nøjagtigt som menneskebørn’, fortæller hun.

Hvorfor strander hvalerne i Nordjylland?
Hvorfor strander de majestætiske dyr egentlig på de nordjyske strande? Det har Kristina Ydesen et godt bud på:

’Det er ikke noget nyt, at der skyller hvaler op på de danske strande. En af grundene skal findes i Nordsøens geologi. Lavvandede områder kan forvirre tandhvalernes navigationssystem, så de strander. Hvaler kan også blive ramt af skibe og tage alvorlig skade. Derudover kan sygdom og alderdom også være årsag til strandinger,‘ fortæller hun.

Følg i sporene på en vågehval
Under overskriften ”Det store hvalmysterium” vil besøgende i vinterferien blandt andet få mulighed for at følge i sporene på et af de store havdyr.

Gæsterne bydes indenfor i ’Hvalforskerhytten’, hvor der også vil blive tændt op i brændeovnen og være varm kakao og kaffe på kanden. Gæsterne er med til at løse et spændende mysterium om den vågehval, som en gruppe danske forskere sidste år mærkede med en satellitsender.

I vinterferien vil man også få mulighed for at komme helt tæt på de store havdyr ved akvariets nye Big Ocean Window, som er Skandinaviens største interaktive LED-skærm:

’Big Ocean Window giver vores gæster mulighed for at opleve virtuelle hvaler i deres fulde størrelse. Lige pludselig kan der svømme en 17 meter lang finhval hen over skærmen, hvilket er en ret fascinerende oplevelse, og noget som det kun er få forundt at opleve i virkeligheden’ fortæller formidlingschef, Simon Madsen.

Det store hvaltema løber fra lørdag den 9. februar til og med søndag den 24. februar, hvor huset vil syde af aktiviteter om hvaler for både børn og barnlige sjæle. Man kan læse hele programmet her.

Kontaktpersoner:
Biolog Kristina Ydesen tlf. 23 64 66 62
Formidlingschef Simon Madsen tlf. 29 16 59 20