24-05-2022 /

Nye klumpfisk på Nordsøen Oceanarium

Mandag aften blev Nordeuropas største akvarie to beboere flere med ankomsten af to små klumpfisk. Akvariet i Hirtshals har været uden klumpfisk siden starten af 2021, men nu er det endelig lykkedes at anskaffe sig hele to eksemplarer på én gang. Akvariemester hos Nordsøen Oceanarium, Martin Riis, er yderst tilfreds med de nye fisk, der kommer fra Portugal:

”Det er to meget fine eksemplarer vi har fået leveret. De vejer begge ca. 5 kg. og transporten fra Portugal har forløbet problemfrit. Begge klumpfisk svømmer nu rundt i vores Oceanarie-tank og er allerede begyndt at blive håndfodret af dykkeren – og det er et godt tegn. Vores portugisiske leverandør har været meget omhyggelig og professionel i leveringsprocessen og det ses på fiskenes trivsel.”

Nordsøen Oceanarium har flere gange før fået leveret klumpfisk fra sin samarbejdspartner i Portugal, og med stor succes. Klumpfisken fra 2014 endte med at blive den største af sin slags i akvariet nogensinde, og den næststørste klumpfisk i et akvarie på verdensplan. Den blev ved sin obduktion vejet til hele 646,2 kg. Flying Sharks, som den portugisiske leverandør hedder, er specialiseret i at indsamle og transportere havdyr til forskellige akvarier i hele verden. Alle dyr bliver nænsomt indsamlet uden trawl, drivgarn eller andre miljøpåvirkende effekter og de formår herved at værne om dyrenes velfærd.

Det har gennem årene været muligt for Nordsøen Oceanarium at have eksemplarer af klumpfisken i langt størstedelen af tiden, men man har også tidligere oplevet perioder uden klumpfisk pga. manglende muligheder for at anskaffe sig nye eksemplarer.

Hvorfor klumpfisk?

Akvariet i Hirtshals fik den første klumpfisk i 2001, og den blev hurtigt et ikon på stedet. Denne døde dog ved branden i 2003. Siden da har akvariet i Hirtshals haft mange eksemplarer af arten, men der bliver stadig spurgt til den der døde i branden.

Biolog og formidler hos Nordsøen Oceanarium, Kristina Ydesen, fortæller videre om klumpfisken: ’I naturen er klumpfisken, som mange andre arter i Nordsøen, en sommergæst. Hos os er den, foruden at være en publikumsfavorit også en slags ambassadør for de mere mærkværdige, og mindre kendte skabninger i Nordsøen. Den er ganske almindelig og findes i alle verdenshavene, men alligevel er der ikke så mange, der kender den. Vi deler viden og forskning med andre specialister fra Japan og USA, som blandt andet har resulteret i en bog om klumpfiskens biologi.’

Fakta om klumpfisken:

  • Klumpfisk (Mola mola) er den tungeste af benfisk i verden.
  • Klumpfisk forekommer i alle verdenshavene, og dermed periodevis også i danske farvande.
  • Den kan blive over 3,5 meter lang.
  • Vægten kan blive mere end 2,3 ton.
  • Nordsøen Oceanarium har formidlet om klumpfisk siden 2001.

Kontaktpersoner:

Akvariemester Martin Riis tlf. 23 48 56 96

Biolog og udviklingschef Kristina Ydesen tlf. 22 64 66 62

Marketingchef Sylvia Berglund tlf. 20 51 59 93