Skoletjenesten
Lærerige forløb om livet i Nordsøen
Der produceres årligt cirka 280 mio. tons plastik på verdensplan. Plasten udgør en stor sundhedsrisiko for både dyr og mennesker. I påskeferien kan akvariets gæster være med til at undersøge, om der er plastikforurening i Nordsøen.
’Guiderne kigger, sammen med gæsterne, dagligt på vandprøver og maveindhold fra makrel for at fastslå, om vi kan finde såkaldt mikroplastik i prøverne. Alt, hvad der kommer ned i maven, opløses jo af mavesyren og sendes ud i kroppen, enten via blodbanerne eller tarmsystemet, både på mennesker og dyr. Derfor er det nærliggende at tro, plastikken ender på vores middagsbord igen’, siger Simon Madsen, formidlingschef på Nordsøen Oceanarium.
Han giver desuden andre eksempler på, hvorfor plastikforurening udgør et stort problem.
’Fisk tror de spiser plankton og åbner gabet for mikroplastik. Det giver ingen næring til fisken, selvom dens mave er fuld. Vi ved også, at for eksempel jomfruhummere ikke er i stand til at udskille mikroplastik, hvorfor der til sidst ikke er plads til næring i mavesækken for alle mikropartiklerne, og den dør af sult. Derudover er der eksempler på hvaler, der spiser plastikposer, fordi de forveksler dem med for eksempel vandmænd og småfisk.’
Gæsterne kan også fra påsken opleve udstillingen ”Plastic Change”, der blandt andet indeholder de bedste billeder fra en fotokonkurrence om plastik, grimt som smukt.
I kælderetagen vil der i samarbejde med AVV være mulighed for at lave kreative kunstværker af plastikaffald.
I løbet af foråret vil der også være mulighed for at deltage i strandrensninger og høre guider fortælle om de ting, der findes på stranden.
Foruden temaet om plasticforurening kan gæsterne også opleve den nye åleudstilling, de daglige fodringer i Oceanariet og ved sælerne. Desuden er der åbent backstage dagligt og man kan gå på jagt efter rav eller komme på et gyngende hav ved ”Ship o´Hoy”. De yngste kan møde maskotten Klumpe, tegne, klippe og klistre.
Kontaktperson:
Formidlingsmedarbejder Kim Fogt tlf. 5329 6156
Det var dejligt at besøge. Vi havde et barn med, som syntes det var sjovt at se sælerne blive fodret, røre ved fiskene...
Anne, Aalborg, Danmark