11-07-2017 /

Sommer betyder sælunge på Nordsøen Oceanarium

Der ventede os en glædelig overraskelse, da vi mødte ind på arbejde her til morgen. Vores spættede sæl Maria, havde i løbet af natten født den unge, som hun havde båret på siden sensommeren sidste år. Det er svært at bestemme kønnet, når ungen er nyfødt, så dette er endnu ikke kendt. Nordsøen Oceanarium har altid haft held med at sælerne formerer sig i det 800.000 liter store sælanlæg. Denne gang var det den 12 år gamle Maria og den 1 år ældre Thor, der blev forældre. De to sæler har gentaget succesen fra sidste år, hvor de blev forældre til den altid charmerende Marina, som kunne fejre sin 1 års fødselsdag i fredags.

Sæler føder på land eller i vandkanten og ungen vejer omkring 8-12 kg ved fødslen og tager cirka et kilo på om dagen. Det skyldes, at sælmælk har et fedtindhold på omkring 50% - det vil sige væsentligt federe end den piskefløde, som mange nyder at spise sammen med deres jordbær på denne tid af året. Ungen svømmer fra begyndelsen, og kan sagtens finde på at tage en tur rundt i sælariet, mens den nybagte mor holder et vågent øje med den.

Alle pattedyr, både landlevende og havpattedyr, er karakteriseret ved, at moderen har en ekstrem omsorg for sin unge i den periode, som for sælers vedkommende er meget kort sammenlignet med os mennesker. Når dieperioden er slut, skal ungen klare sig selv og jage sin egen føde i naturen. Her på Nordsøen Oceanarium betyder det, at vi skal tage ekstra sild op til vores to daglige fodringer. Det er således den næste måneds tid, at man kan opleve Maria tage sig af sin unge og opleve, hvordan den første tid er for et af Nordsøens havpattedyr.

Info om spættede sæler:

  • Spættede sæler får unger sidst i juni – først i juli
  • I naturen bruger de meget tid på at ligge og hvile på stranden, mens moren holder øje med dem på afstand ude i vandet, når hun ikke dier ungen. Derfor kan det ofte se ud som om ungen er forladt, men dette er langtfra altid tilfældet. Derfor skal man selvfølgelig holde sig på god afstand af de små så man ikke skræmmer moren væk eller måske får et bid af den lille der har skarpe tænder og masser af grimme bakterier i munden!
  •  Det er kun ca. halvdelen af alle sælunger født i naturen der overlever det første år. Mange går til af sult eller sygdom, og det kan jo være svært at lære at fange fisk.
  • På Nordsøen Oceanarium får de små sælunger særbehandling, så når dieperioden på omkring 4 uger er forbi, så bliver de små tilbudt stykker af sild, så de kan lære at spise fisk. Der plejer ikke at gå lang tid før de elsker sild, og snart har dyrepasserne de savlende og tillidsfulde sælunger siddende helt tæt omkring sig når de kommer ud med foderspanden.

 

Kontaktperson: Formidler og dykker Lasse Rosendahl tlf. 23710576