17-07-2019 /

Sommer er lig med sælunge på Nordsøen Oceanarium

Den spættede sæl "Maria" fødte en unge tidligt i morges, og den svømmer allerede lystigt rundt i det store sælanlæg, hvor gæsterne kan nyde synet af den nuttede unge.

 

Nordsøen Oceanarium har altid haft held med at sælerne formerer sig i det 800.000 liter store sælanlæg på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.  Denne sommer er ingen undtagelse, da den spættede sæl ”Maria”, i løbet af natten har født den unge, som hun havde båret på siden sensommeren sidste år. Faderen til ungen, ”Thor” er også en fast beboer i anlægget. Det er svært at bestemme kønnet, når ungen er nyfødt, så dette er endnu ikke kendt. 

Sæler føder på land eller i vandkanten og ungen vejer omkring 8-12 kg ved fødslen og tager cirka et kilo på om dagen. Det skyldes, at sælmælk har et fedtindhold på omkring 50% - det vil sige væsentligt federe end den piskefløde, som mange nyder at spise sammen med deres jordbær på denne tid af året. Ungen svømmer næsten fra den er født, og kan sagtens finde på at tage en tur rundt i sælariet, mens den nybagte mor holder et vågent øje med den. 

Alle pattedyr, både landlevende og havpattedyr, er karakteriseret ved, at moderen har en ekstrem omsorg for sin unge i dieperioden, som for sælers vedkommende er meget kort, kun 4-5 uger, sammenlignet med os mennesker. Når dieperioden er slut, skal ungen klare sig selv og jage sin egen føde i naturen. Her på Nordsøen Oceanarium betyder det, at vi skal tage ekstra sild op til de to daglige fodringer. Det er således den næste måneds tid eller lidt længere, at begejstrede gæster kan opleve Maria tage sig af sin unge på nært hold i Sælariet på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. 

Info om spættede sæler: 

• Spættede sæler får unger i tidsrummet sidst i juni – sidst i juli. 

• I naturen bruger de meget tid på at ligge og hvile på stranden, mens moren holder øje med dem på afstand ude i vandet, når hun ikke dier ungen. Derfor kan det ofte se ud som om ungen er forladt, men dette er langtfra altid tilfældet. Derfor skal man selvfølgelig holde sig på god afstand af de små så man ikke skræmmer moren væk eller måske får et bid af den lille der har skarpe tænder og masser af grimme bakterier i munden!

• Det er kun ca. halvdelen af alle sælunger født i naturen der overlever det første år. Mange går til af sult eller sygdom, og det kan jo være svært at lære at fange fisk.

• På Nordsøen Oceanarium får de små sælunger særbehandling, så når dieperioden på omkring 4 uger er forbi, så bliver de små tilbudt stykker af sild, så de kan lære at spise fisk. Der plejer ikke at gå lang tid før de elsker sild, og snart har dyrepasserne de savlende og tillidsfulde sælunger siddende helt tæt omkring sig når de kommer ud med foderspanden.