11-10-2019 /

Spar Nord Fonden støtter nyt undervisningsforløb, der gør skoleelever klogere på havmiljøet

Affaldsselskabet Vendsyssel Vest og Nordsøen Oceanarium har dette efterår indgået et spændende samarbejde om et undervisningsforløb om plastik i vores havmiljø. Undervisningsforløbet har med støtte fra Spar Nord Fonden givet 4.-5. klasser i både Hjørring og Brønderslev Kommune mulighed for at blive klogere på affald generelt og mere specifikt på problematikkerne med plastik i vores havmiljø – og interessen har været stor.

Formålet med det nye samarbejde og undervisningsforløb er at give skoleelever en forståelse for miljøproblematikkerne i forbindelse med affald i vores havmiljø. Og dernæst, hvad der kan gøres for at komme disse problematikker til livs – nu og i fremtiden. Blot få dage efter at der var åbnet for tilmeldinger til forløbet, var stort set alle pladser besat. 

Ni skoleklasser tilmeldte sig undervisningsforløbet, og dette til stor glæde for leder af Skoletjenesten hos Nordsøen Oceanarium, Anders Østerby, der udtaler: 

"Det har været dejligt at se så stor en interesse for vores undervisningsforløb. Vi mærker bare endnu en gang, at plastik i verdenshavene er en problematik, som optager både børn og voksne."

4. A. og 4. B. fra Skolegades Skole i Brønderslev har i løbet af september været igennem forløbet. Klassernes natur- og teknologilærer, Torben Stenskrog Madsen, er begejstret for det nye undervisningsforløb: 

"Det har været et lærerigt og spændende undervisningsforløb – en god kombination af både praktiske såvel som teoretiske øvelser. Det er et tema, som vores elever er meget optagede af – og det gør indtryk på eleverne at lede efter mikro-plast i fiskemaver og få indblik i processerne med at håndtere de store mængder affald hos AVV."

Dette bakkes også op af Josefine og Kathrine fra 5. klasse fra Vendsyssel Friskole, der efter besøget hos AVV og Nordsøen sagde:

"Det var spændende. Man skal passe bedre på dyrene i havet og man skal ikke smide affald."

Støtte fra Spar Nord Fonden
Undervisningsforløbet er støttet af Spar Nord Fonden, hvilket har muliggjort indkøb af blandt andet digitale mikroskoper til at lede efter mikroplast i havet og i fiskemaver. Donationen er årsag til, at mange skoleelever er blevet klogere på vores havmiljø og i fremtiden bedre kan dykke ned i de problematikker, der er forbundet med plast og andet affald, der ender i vores farvand.

Ambassadører for en grøn fremtid
Formålet med undervisningsforløbet og samarbejdet mellem AVV og Nordsøen Oceanarium er ifølge kommunikatør for AVV, Morten Ulltveit-Moe, helt oplagt: 

"Sammen med Oceanariet har vi muligheden for at undervise skoleelever, så de bliver ambassadører for en grøn fremtid med mere affaldssortering og en generelt bedre forståelse for vores havmiljø. Derfor er det et undervisningsforløb, hvor vi hos AVV snakker om og ser på fremtidige løsninger og taler om affald som et problem, men også som en ressource."

Gennem undervisningsforløbet skulle eleverne blandt andet lede efter mikroplast i fiskemaver, lave filtrationsforsøg med affald, se hvordan affald behandles i Danmark og lave YouTube-videoer om plastik i verdenshavene. Noget tyder på at disse øvelser har gjort indtryk på de deltagende elever. 

Karoline og Cæcilie fra 5. klasse på Vendsyssel Friskole udtaler:
"Det har været hyggeligt og sjovt. Det at fodre muslinger, og se hvad fiskene havde spist. Sjovt at skære fiskene op. Meget samarbejde og vi har lært en masse."

Efter besøget hos både Nordsøen Oceanarium og AVV skal eleverne hjemme i klasserne være kreative - for der er både hygge, lækker mad og oplevelser på spil i en konkurrence. Klassen, der til sidst har produceret den mest kreative YouTube-video om plastik i vores havmiljø vinder en overnatning på Oceanariet med aftensmad og morgenmad. 

  

 

INFORMATION

Projekttitel: Lær dit havmiljø at kende med AVV og Nordsøen Oceanarium

Projektejer: Affaldsselskabet Vendsyssel Vest

Støttet med50.000 kroner

Kontakt:
Kommunikationschef hos Spar Nord Fonden, Elisabeth Rosenbeck Viksnins, 25 27 04 38 / elisabeth@sparnordfonden.dk 

Om Spar Nord Fonden:
Spar Nord Fondens vision er at være katalysator for menneskelig udvikling og være den økonomiske medspiller, når ildsjæles initiativer og aktiviteter skal blive til virkelighed. I 2018 donerede Spar Nord Fonden mere end 62 millioner kroner til kultur, idræt, forskning og velgørende formål – både lokalt og nationalt. Fondens ambition er at holde samme niveau i 2019

Dette er en pressemeddelelse fra Spar Nord Fonden.