Det sker /

Årets gang på Nordeuropas største akvarium

Udover det spændende dyreliv i vores akvarier, sker der selvfølgelig en masse forskelligt i løbet af et år. Herunder kan du se en oversigt over de forskellige aktiviteter og begivenheder, der finder sted.

Aktivitetsoversigt 2023

2023 vil byde på aktiviteter i fiskeriets tegn, når det overordnede tema "Ta' med ud og fisk" rulles ud fra uge 6. Det vil handle om alt fra historisk og globalt fiskeri til det mere lokale og nationale - før, nu og med et kig ind i fremtiden. Vi vil berøre emner som forskellige fangstmetoder, både primitive og de topmoderne, bifangst og truede fiskearter. Fisk som mad vil også være et gennemgående tema, hvor vi byder på spændende, og sommetider utraditionelle, smagsprøver på alt godt fra havet. Udover tema om fiskeri bliver der en masse sjove aktiviteter for store og små; blandt andet bedsteforældreweekender, trylleshows og besøg af en ”ægte” havfrue.

Hele året

Fiskeri før og nu - i hele verden

Kom med på en historisk og global tur gennem fiskeriet i et bæredygtigt perspektiv via denne særudstilling, og løs opgaver sammen med familien undervejs.

3. - 5. februar

Lancering af Årets Sild 2023

Hvert år i september kåres årets sild i Hirtshals, og vindersilden bliver derefter produceret og solgt i butikker landet over. Hele denne weekend er der masser af sildeaktiviteter for alle, med blandt andet smagsprøver - og selvfølgelig serveres der en lækker Årets sildeanretning i Caféen.

11. - 26. februar

Vinterferie: Fisk på menuen

Vinterferien er dedikeret til fisk som mad. Få at vide om fisk egentlig er så sundt som man tror. Smag på noget du ikke troede man kunne spise, og på noget af det bedste og sundeste der findes, nemlig makrel på dåse fra Sæby Fiskeindustri! Hør om bæredygtigt fiskeri og lær hvordan du gør en fisk klar til panden.

11. - 12. marts 

Mød en ægte havfrue!

Vær med når havfruen Karin hopper i det 4,5 mio. liter store Oceanarium, for at fremføre sit spektakulære show til glæde for både store og små. Efter showet vil der være Meet & Greet med Havfruen nede foran det kæmpe akvarie, så du kan komme helt tæt på, og måske få et foto sammen med hende. Der vil være 2 shows i løbet af dagen, og der sælges begrænset antal billetter til hvert show.

1. - 10. april 

Påskeferie: Fang en fisk!

Hele påsken er der fokus på lystfiskeri. Tips og tricks til hvordan du kan komme i gang med at fiske. Lær at binde fluer og fiskerknuder. Guidede ture til hav, havn og strand (alt efter vejr), og fiskeri på lavt vand.

22. - 23. april

Bedsteforældreweekend

Hele weekenden syder af hyggelige børneaktiviteter hvor blandt andet Gustav fra Naturtryl kommer med sit trylleshow. Du kan prøve fiskedammen og samtidigt blive klogere på livet i havet, fylde fiskenettet op med fisk i kreaværkstedet og bare hygge!

11. - 13. maj

Naturmødet 2023

Naturmødet er et årligt nationalt folkemøde om og i naturen. Gennem tre dage omdannes den nordjyske by Hirtshals til epicenter for dansk naturdebat og naturoplevelser, både fysisk og virtuelt. Her har Nordsøen Oceanarium naturligvis også med. Læs mere om Naturmødet 2023 her

24. juni - 27. august

Sommer på Nordsøen Oceanarium

Udover temaet "Ta' med ud og fisk", syder det af sommeraktiviteter for alle på Nordsøen!

•  Krabbekysten åben hver dag (kan være lukket ved dårligt vejr)
•  Ocean View åbent hver dag
•  Ship O´Hoy – kom ud i blæsevejr på en fiskekutter.
•  Fiskeauktionsture, en gang om ugen i uge. 28. – 30 plus d. 4.8, i forbindelse med Hirtshals Fiskefestival. 
•  Guidet tur på SINTEF – Danmarks eneste prøvetank for fiskeriredskaber, på udvalgte dage.
•  Fiskeri og hygge ”Ved Fyret” på udvalgte dage
•  Hvalforskerhytten syder af aktivitet
•  Se det enorme skelet af finhvalen fra Blokhus
•  2 x Oceanariefodring (kl. 11 og 15)
•  2 x Sælfodring (kl. 12 og 16)
•  Kreaværkstedet er bemandet på udvalgte dage- byg en båd, lær at binde knob mm.​
•  Ravjagt i sandkassen – gå på jagt efter havets guld - rav!

3. - 5. august

Hirtshals Fiskefestival 2023

Festivalen er en hyldest til de gode råvarer, fiskeindustrien, gastronomien og de gode oplevelser med fisk i alle afskygninger. Festivalen finder sted i Hirtshals by og byder på blandt andet fisketorv, lækre smagsprøver, fiskebuffet, fiskeauktion, underholdning og meget, meget mere. Læs mere om arrangementet her

31. juli - 13. august

DTU Summer Science - Masser af makrel! 

Makrel er bare spændende, så vi bruger hele 2 uger på denne fisk. Mød forskere fra DTU summer science, smag på makrel fra Sæby fiskeindustri og lær en masse om Nordsøens lille bitte ”tun”.

Efteråret

Gratis livestream af foredrag fra Aarhus Universitet. 

19. september - Saving our insects:
v/ biolog David Goulson og journalist Kjeld Hansen. Læs mere her.

26. september - Kan fortidens DNA hjælpe os i fremtiden?:
v/ DNA-forsker Eske Willerslev. Læs mere her

24. oktober - Hvordan fungerer hjernen?
v/ professor og overlæge Leif Østergaard. Læs mere her

7. november - Antistof og antiverden​: 
v/ fysiker Jeffrey S. Hangst. Læs mere her

14. november - Uden kryptering, ingen internet
v/ datalogerne Ivan B. Damgård & Jesper B. Nielsen. Læs mere her

21. november - Celler deler os
v/ molekylærbiolog Lotte Bjergbæk. Læs mere her

24. september

Årets Sild 2024 

Den nationale sildelagskonkurrence “Årets Sild” afholdes på Nordsøen Oceanarium. Her dyster prominente frokostrestauranter om at lave den bedste lage til en gammeldags modnet sild. Et af kriterierne er, at den også skal harmonere med “Årets Bjesk”, som bliver kåret til Hirtshals Fiskefestival. Læs mere om arrangementet her

14. - 22. oktober

Efterårsferie: Storfiskeri! 

Nu kommer de helt store fiskeredskaber i spil! Vi fortæller om de helt store fiskefartøjer med enorme fiskeredskaber, som kan fange rigtig meget fisk. Du får en masse sjove og spændende fakta om storfiskeri i Hirtshals og Danmark, og kommer rundt på en tour de fisk i akvariets udstillinger. Der vil være spændende film i biografen, blandt andet om tuntagging og unikke optagelser fra fiskeskibet Isafold. Du kan også være med til at undersøge bifangst, hvor der kan findes mange interessante skabninger!

25. - 29. oktober 

Halloween 

Hyggelig underhavs uhygge under havet med døde pirater, fiskespøgelser og havfrueskeletter! Gratis indgang for alle udklædte - både børn og voksne.

11. - 12. november 

Bedsteforældreweekend

Hele weekenden syder af hyggelige børneaktiviteter hvor blandt andet Gustav fra Naturtryl kommer med sit trylleshow. Man kan prøve fiskedammen og samtidigt blive klogere på livet i havet, fylde fiskenettet op med fisk i kreaværkstedet og bare hygge!

Hele december (frem til d. 15.12)

Decemberhygge

Julehygge med flettesæler i Loungen, æbleskiver, varm kakao og hygge i Caféen. 

24. december

Juleaftensdag 

Juleaftensdag med julehygge og livemusik ”mens vi venter” på Nordsøen Oceanarium Vi holder åbent 10.00-13.00. Der vil også være besøg fra julemanden og fodringer i både Oceanariet og af sælerne.

26. - 30. december 

Juleferie på Nordsøen 

Vi holder juleåbent fra kl. 10-16. Kom og julehyg med klumpfisk og sæler.

 

Mere end bare fisk

Vidste du, at Nordsøen Oceanarium også afholder koncerter og andre spændende arrangementer? Vi lægger for eksempel hus til Årets Sild-konkurrencen, hvor restauranter fra hele Danmark konkurrerer om at lave den bedste gammeldags marinerede sild. Flere gange om året har vi også koncerter med forskellige kunstnere. Du kan læse mere om de spændende begivenheder hos os under arrangementer.