Aktiviteter /

Udforsk mysteriet om ålen

Fredag d. 9. februar åbnede en ny spændende udstilling om den fantastiske ål.

Ålen er blandt de fisk, som er mest omspundet af myter og mystik, og der er stadig meget man endnu ikke ved om den. Nogle af de ting vi ved, gør dog ikke ålen mindre fascinerende! Vidste du eksempelvis, at en glasål kan kravle op ad en lodret væg?

Gennem denne udstilling vil vi prøve at aflive nogle af myterne, måske løse nogle af mysterierne og fremfor alt fortælle historien om ålens helt utrolige livscyklus.

TV2 Nord på besøg

Vi havde onsdag d. 21/2 besøg af TV2 Nord under vores dissektion af en havål, og det er der kommet et rigtig fint indslag ud af. Her kan du blandt andet høre vores formidler Jakob fortælle mere om, hvorfor vi vælger at dissekere foran et live publikum og se reaktionerne fra nogle af vores yngre gæster.

 

Åbning af udstillingen

Fredag d. 9. februar blev udstillingen indviet, med fornemt besøg fra blandt andet Jonna Tomkiewicz - en af verdens førende åleforskere og tovholder på udviklingen af udstillingen. Ydermere var der taler af Karl Henrik Laursen, direktør, og Kim Fogt, Nordsøens Skoletjeneste.

Til indvielsen var der mødt flere skoleklasser op, som i løbet af det sidste års tid, har deltaget i åle-projektet. De har udarbejdet nogle plancher om ål, som også vil være at finde i udstillingen. Der blev desuden serveret alkoholfrie bobler samt lækre små åle-hapsere, som blev nydt i fulde drag. Børnene var ikke i tvivl om, at Jonna var en forsker i verdensklasse - en vaskeægte rockstjerne inden for sit felt - og der dannede sig da også hurtigt en autograf-kø.

Vil du vide mere om ålen? 

Hvis du er blevet nysgerrig på den fantastiske ål, kan du se denne udsendelse fra TV MIDT/VEST, hvori flere af forskerne, der også har arbejdet på dette projekt, fortæller om ålen. Det er en god forsmag på emnet, forud for et spændende besøg på Nordsøen Oceanarium. 

https://www.tvmidtvest.dk/natur-aalens-mysterium