28-06-2023 /

Den enes død...

Dødt marsvin fundet på stranden og bliver brugt til formidling på Nordsøen Oceanarium

Onsdag eftermiddag blev Nordsøen Oceanarium kontaktet af Knud Thorup, turist fra Frederikssund, og sommerhusejer i Vester Tversted. Ved en gåtur med sin kone langs med stranden mellem Kjul og Uggerby,  opdagende parret noget der lå i vandkanten. Ved nærmere eftersyn kunne de konstatere at det var et dødt marsvin, meget friskt og helt.

”Da jeg så det friske, men dog døde marsvin, så tænkte jeg med det samme, at det må biologerne på Nordsøen Oceanarium da kunne bruge på en eller anden måde” udtaler Knud Thorup og fortsætter: ”jeg sendte en mail i akvariet med det samme da vi kom hjem og fik meget hurtigt respons”.

Lige så snart mailen tikkede ind, reagerede personalet på Nordeuropas største akvarium i Hirtshals, og der blev straks arrangeret afhentning af dyret, hvor guide og formidler Gustav Kokholm og akvarieassistent og dykker Henrik Brink, tog turen til Uggerby Strand. De kunne hurtigt konstatere, at det var et ungt eksemplar på omkring 20 kg og 75 cm, og at på trods af at mågerne allerede havde været i gang med at pikke i det døde marsvin, så ville det sagtens kunne bruges til spændende formidling.

Stor formidlingsværdi for akvariet i Hirtshals

”Vores primære formål er at formidle om Nordsøens liv, så nærmere undersøgelser af marsvinet, med publikum på, er selvfølgelig en oplagt mulighed for at fortælle alle interesserede om den lille hvals biologi, udtaler biolog Kristina Ydesen, og fortsætter:  Dissektionen (opskæring af dyret for at undersøge deres indre opbygning) vil være både en spændende begivenhed og god formidling for store og små. Vi vil højest sandsynligt bruge det ved et offentligt arrangement, hvor alle kan opleve hvalen og dissektionen af denne på nært hold. Måske kan vi endda finde en mulig dødsårsag”, afslutter biologen.

Et oplagt tidspunkt for dissektionen vil være det store arrangement, ”Hook&Cook”, som Destination Nordvestkysten er vært for. Det går af stablen fra slut august og et par uger frem i flere byer langs med nordvestkysten. I Hirtshals by er der et spækket program d. 26. august. Indtil da opbevares dyret i en dybfryser.

Fakta om Marsvin phocoena phocoena

  • Danmarks mindste, og en af verdens mindste hvaler, og den mest talrige rundt Danmarks kyster.
  • Kropslængde: 1,4 – 1,8 som fuldvoksen
  • Vægt: 55- 65 kg
  • Drægtighedstid: ca. 11 måneder
  • Antal unger/kalve: 1
  • Levetid: ca. 15 år i naturen
  • Fjender: Marsvinets naturlige fjender er hajer og spækhuggere men også delfiner og gråsæler er observeret at slå marsvin ihjel. Marsvin trues også af menneskelig aktivitet, herunder undervandsstøj samt drukning i garn (bifangst). For at mindske bifangst af havpattedyr, er der regler for brug af akustiske alarmer (kaldet pingere)

Kontaktperson:
​Kristina Ydesen
Biolog og udviklingschef
tlf. 23 64 66 62