Historien år for år

Hvordan gik det egentlig til at Nordeuropas største akvarium kom til at ligge i Hirtshals?

Fra begyndelsen til nu

Sidst i 70'erne

Ideen til et akvarium i Hirtshals opstår blandt lokale politikere og erhvervsfolk. Efterfølgende udvikler idéen sig, så den også omfatter et forskningscenter for fiskeri, der har akvariet som sit vindue udadtil.


Januar 1984

Nordsømuseet indvies som en kombination af et akvarium og et samtidsmuseum for moderne fiskeri. Det bliver anerkendt af staten som et kulturhistorisk museum. Dengang regnede man med 145.000 gæster om året, men det reelle besøgstal blev 250.000.


1998

Nordsømuseet udvides med oceanariet, det store akvarium med 4,5 mio. liter vand, så man nu kan vise Nordsøens fisk i naturlige stimer. Indvielsen foretages af Nordsømuseets protektor Prinsesse Alexandra. Udvidelsen betyder, at der allerede det første år kommer op mod 440.000 gæster til museet.


2001

Det nye sælarium åbner sammen med udendørsområdet med legeplads og café.


2003

Museet skiftede i 2003 status fra at være et statsanerkendt kulturhistorisk museum til at være et statsanerkendt zoologisk anlæg.

En voldsom brand ødelægger hele oceanariebygningen, og den berømte klumpfisk, Klumpe, dør. Genopbygningen varer 18 måneder.


Juli 2005

Oceanariet genåbner og indvies igen af Nordsømuseets protektor, Prinsesse Alexandra.


Oktober 2005

Endnu en ulykke rammer Nordsømuseet, da en rude går itu i sælariet, og oceanariebygningen bliver oversvømmet.


2007

Nordsøcentret og Nordsømuseet får fælles administration og direktør, og fra januar 2008 ændres navnene til hhv. Nordsøen Forskerpark og Nordsøen Oceanarium.


September 2009

Arbejdet med at rive den ældre del af attraktionen ned begynder. Et helt nyt oplevelsesunivers skal stå klar til åbning den 5. juni 2010. Ambitionen er at skabe fremtidens akvarium ved at integrere udstillinger, akvarier og interaktiv leg på en helt ny måde.


Juni 2010

Det nye oplevelsesunivers, ”Ekspedition Nordsøen”, indvies af Grevinde Alexandra og hendes familie.


Marts 2012

Revne i den store oceanarierude opdages og der påbegyndes undersøgelser af ruden.


Maj 2015

Den nye rude i oceanarie-tanken indvies af grevinde Alexandra og hendes familie, og Nordsøen Oceanariums største akvarium er endelig klar - oven i købet med helt ny og flot dekoration i form af et skibsvrag.