I de seneste uger er der gjort tre sjældne fund af havskildpadder på strandene i Nordvestjylland. Finder man én, opfordrer Nordsøen Oceanarium borgere til at henvende sig.
Den seneste tid er der gjort tre usædvanlige fund ved den nordvestjyske kyst.
Mellem den 18. november og 6. december er der nemlig fundet tre havskildpadder af arten uægte karette på strandene i Nordvestjylland. Den uægte karette lever ikke normalt i det kølige hav omkring Danmark, og med de seneste tre fund er der nu registreret 10 fund af arten i landet siden 1971.
To af de seneste fund af uægte karetter er blevet indleveret til Nordsøen Oceanarium, hvor de døde kort efter ankomsten, da det kolde havvand gør havskildpadderne svage og udsatte for sygdomme.
Den uægte karette er klassificeret som en sårbar art på den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN’s rødliste. Den er beskyttet af omfattende international lovgivning, og som privatperson er det ikke tilladt at beholde den selv, hvis man finder én.
”Finder man en uægte karette langs kysten, opfordrer vi folk til straks at kontakte os på Nordsøen Oceanarium, så vi kan tage den ind. Vi samarbejder med Statens Naturhistoriske Museum, som opbevarer den i samlingen og foretager forskellige undersøgelser, for eksempel af skildpaddens genetik,” siger chefbiolog på Nordsøen Oceanarium, Kristina Ydesen.
Kommer muligvis fra USA
De tre havskildpadder er fundet ved Tornby Strand, Kandestederne og Kærsgård Strand, og den største vejer 2,8 kilo og er 26,5 centimeter lang og 23 centimeter bred. Hvorfor de tre skildpadder pludselig er dukket op i Danmark, kan Kristina Ydesen ikke give et entydigt svar på – men hun har et kvalificeret bud.
”Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor de pludselig er dukket op langs den danske kyst. De er formentlig drevet fra USA til Danmark med Golfstrømmen. Vi kan se, at bestanden er vokset betydeligt ud for den amerikanske østkyst de seneste år, så det er måske en medvirkende årsag til, at flere dukker op i Danmark, lige som klimaforandringerne også kan spille en rolle,” siger hun.
I den seneste tid er der også dukket flere uægte karetter op i Holland, og Nordsøen Oceanarium arbejder blandt andre sammen med hollandske Rotterdam Zoo Blijdorp og en række andre akvarier i Europa om skildpadder. Der bliver blandt andet ført protokol over skildpaddefund og udvekslet viden og erfaringer.
Tidligere på året blev en anden sjælden havskildpaddeart, nemlig suppeskildpadden, fundet i Nordjylland. Den afdøde suppeskildpadde kan ses i udstillingen på Nordsøen Oceanarium. Håbet er, at den uægte karette også bliver fremvist i udstillingen, men det er endnu uvist.
Nordsøen Oceanarium har desværre ikke kendskab til, hvad der er blevet af den tredje uægte karette, der er blevet fundet.
Fakta om uægte karette:
- Dens latinske navn er Caretta caretta
- Voksne dyr har normalt en skjoldlængde på 70-105 centimeter og en vægt på op til 135 kilo
- Levetiden anslås at ligge mellem 30 til 60 år
- Lever normalt i Stillehavet, Atlanterhavet, Det Indiske Ocean, Middelhavet og Det Caribiske hav
- Er hovedsageligt kødædende og lever af krabber, muslinger og vandmænd
- Arten er klassificeret som sårbar på IUCN’s rødliste over truede dyr
For yderligere information kontakt:
Chefbiolog Kristina Ydesen, tlf. 23 64 66 62
Medier er velkommen til at bruge billederne af skildpadderne med kreditering af Nordsøen Oceanarium.