Spring til hovedindhold

Hej haj, og velkommen til verden!

.

Verdenssensation - nu for 2. gang!

Endnu engang yngler gråhajerne i Nordeuropas største akvarium – som det eneste akvarium i verden!

Præcis som for 4 år siden, hvor den første gråhajfødsel i Oceanariet fandt sted, var begejstringen ikke til at tage fejl af da Nordsøen Oceanariums dykker og biolog, Kristina Ydesen, opdagede at gråhajhunnen i det store oceanarium sandsynligvis havde født. Denne gang stod Kristina på den tørre side af den 41 cm tykke akrylrude.

”Jeg fik øje på vores gråhaj hun, og bemærkede at hun var blevet meget slank, og tænkte straks, at hun måtte have født. Dykkeren Jo, som var i gang med den daglige fodring i tanken, og jeg blev hurtigt enige om at hun skulle tage en ekstra runde i tanken for at lede efter flere unger”, udtaler Kristina Ydesen.

Det lykkedes at tælle ca. 8 unger på samme tid, men der kan sagtens være flere. De små hajer virker livskraftige og viser allerede tegn på at ville tage føde til sig.

”Det faktum, at hajerne yngler i fangenskab hos os, er et tegn på at de trives, og at forholdene i den store tank er optimale for dem. Gråhajen kræver meget plads for at trives i fangenskab, og derfor ser man dem kun i nogle af de allerstørste akvarier i verden. Gråhajen er truet, så de små unger der svømmer lystigt rundt i det gigantiske akvarium i Hirtshals er flotte, nye ambassadører for deres art.” udtaler en mildest talt lykkelig biolog.

Da oceanariet brændte i 2003, viste undersøgelsen af en død gråhaj tegn på at den var drægtig. Derfor har Nordsøen Oceanariums personale altid vidst at det var muligt. Indtil 2016 har der dog kun været 5 hanner i den store tank, så da der endelig kom en ny hun til, tændtes et nyt håb for unger.

”Fra de første tegn på parring, for over et år siden, har vi gået og ventet og set til mens gråhajen er blevet mere og mere tyk. Vi har jo kun oplevet at få gråhajunger en gang tidligere, og kender heller ikke til andre steder i verden, hvor det er sket i fangenskab, så det er fantastisk det lykkedes igen”, siger Kristina.

Selvom hovedtemaet slet ikke omhandler hajer i år, men fiskeri, så kommer der ekstra fokus på de nyfødte små sensationer, når guiderne viser og fortæller om dem ved den store tank flere gange dagligt.

Fakta om gråhajer

  • Latinsk navn: Galeorhinus galeus
  • Føder mellem 6-52 unger i størrelse 25-40 cm, afhængig af moderens størrelse, vandtemperatur og andre faktorer
  • Drægtighed: 12-17 måneder
  • Kan blive op til 2 meter lang og veje 40 kg
  • Findes flere steder i verden
  • Er en truet art på IUCNs rødliste (internationale naturbeskyttelsesorganisation)

Kontaktperson:
Kristina Ydesen
​Biolog/Udviklingschef,
Tlf.: 23646662
E-mail: ky@nordsoemail.dk